چرا باید نگرشمان به افزایش سن و پیری را تغییر دهیم؟
از قدیم گفتهاند سن فقط یک عدد است. پس چرا دیگر مثل سالهای ابتدایی زندگی که از بالا رفتن سنمان خوشحال میشدیم و ذوق میکریم، شوقی برای افزایش سن و فوت کردن شمع تولدمان نداریم؟
اکنون، بیش از هر زمان دیگری، میتوان از خرد و دانش جمعیت سالخورده استفاده کرد و از حمایتهای روانی آنها بهره برد. طبق تحقیقات انجام شده توسط موسسه سلطنتی (Royal Institution)، جمعیت مسن به زودی از جمعیت جوان بیشتر میشود، بنابراین جامعه باید به سمت درک بهتر جمعیت سالمند، قدردانی از آنان و ارائه خدمات بهتر به سالمندان پیش برود.
تحقیقات اخیری که توسط مرکز Ageing Better انجام گرفته نشان میدهد اگر چه جمعیت مسن جهان رو به افزایش است اما با روشی که دولت ملی، رسانهها، تبلیغات و مراکز ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی و اجتماعی از پیری یاد میکنند به کلیشههای منفی در مورد افزایش سن بیشتر دامن میزند. به همین دلیل است که از هر سه سالمند در انگلیس یک نفر مورد تبعیض و غرضورزی قرار میگیرد.
متاسفانه با همهگیری ویروس کرونا این کلیشههای منفی نیز همهگیرتر شد. همه ما به یاد داریم که در دوران کرونا رسیدگی کمتری به جمعیت سالخورده در مقایسه با جمعیت جوان انجام میشد. خوشبختانه با افزایش استفاده از واکسن، جمعیت سالخورده در برابر کرونا ایمنتر شدند و به یک آرامش خاطر نسبی رسیدند.
با افزایش سن و کسب تجربه بیشتر، بهتر یاد میگیریم که از روح و جسم خود چگونه مراقبت کنیم. برای بهبود کیفیت زندگی و همچنین افزایش امید به زندگی باید مجموعهای از اقدامات را با هم بهکار بگیریم. در ادامه این مقاله از این اقدامات را یک به یک با هم بررسی میکنیم.
رعایت رژیم غذایی سالم
تحقیقات نشان میدهد که داشتن یک رژیم غذایی سرشار از مواد گیاهی و مقدار کمی چربی همراه با کاهش مصرف الکل و تناسب وزن، میتواند امید به زندگی را در زنان بالای 50 سال، 10 سال و در مردان بالای 50 سال، 8 سال افزایش دهد.
انجام ورزش منظم و داشتن فعالیت بدنی
طبق تحقیقات، انجام روزانه 11 دقیقه ورزش متوسط تا سنگین، از پیادهروی سریع گرفته تا بازی تنیس و پیادهروی معمولی به داشتن بدنی سالم و در نتیجه افزایش طول عمر کمک میکند.
داشتن سلامت روان
داشتن سلامت روان و مثبتاندیش بودن طول عمر را 11 تا 15 درصد بیشتر میکند و افراد تا 85 سال و بیشتر عمر میکنند.
استفاده از داروها و واکسنهای مدرن
با پیشرفت پزشکی و کشف داروها و واکسنهای جدید، میانگین امید به زندگی در مقایسه با اوایل قرن نوزدهم، در زنان 40 سال و در مردان 35 سال افزایش یافته است.
در کنار کشف داروها و واکسنهای جدید، برای جلوگیری از زوال عقلی و جسمی نیز روشهای جدیدی کشف میشود. به عنوان مثال در زمینه ژنتیک، اکتشافات و تحقیقات پیشرفتهای صورت گرفته که با بهکارگیری آنها در سبک زندگی روزمره خود میتوانیم زوال عقلی و جسمی را به تاخیر بندازیم.
دیوید سینکلر تحقیقات بسیاری در خصوص سالمندی انجام داده است. سینکلر استاد برجسته دانشکده پزشکی هاروارد و نویسنده کتاب پرفروش «چرا پیر میشویم» است. سینکلر در پادکستهای زیادی حضور داشته و همیشه به این نکته اشاره میکند که با درک ساختار ژنتیکی میتوان زندگی طولانیتر و سالمتری داشته باشیم. دیوید سینکلر ادعا میکند که میزان طول عمر هر فرد، 80 درصد به سبک زندگی و 20 درصد به نوع ساختار ژنتیکی او بستگی دارد.
علاوه بر این، بر اساس یک سری شواهد موجود، افرادی که بخشی از شبکههای اجتماعی بزرگتر هستند، در مقایسه با افرادی که در انزوای اجتماعی بهسر میبرند، ۴۵ درصد بیشتر در معرض ابتلا به بیماری و در نتیجه خطر مرگ هستند.
با عضویت در انجمنها و شبکههای اجتماعی مختلف، پیشرفتهای پزشکی مدرن و تکنولوژیهای جدید دیگر میانسالی و بازنشستگی دیگر مانع و محدودیت محسوب نمیشود. همچنین نسلهای قدیمی بیشتر از گذشته میتوانند در جامعه مشارکت داشته باشند و دانش و تجربه خود را در اختیار دیگران بگذارند. اینگونه کسانیکه مثل دولت، رسانهها و تبیلغات که در جامعه تاثیرگذاری زیادی دارند در خصوص پیری و سالخوردگی مجددا ارزیابیهای خود را تغییر میدهند.
اپلیکیشنهای مناسب بدنسازی و حفظ تناسب بدن در دوران میانسالی
در ادامه لیستی از نرمافزارها و فناوریهایی که به کمک آن میتوان در هر سنی ورزش کرد و برنامه غذایی سالمی داشت را بیان میکنیم:
- اپلیکیشنهای ردیاب سلامت: اپل واچ، فیت بیت و Garmin
- نرمافزارهایی که برنامه غذایی میدهند: My Fitness Pal، برنامه ShopWell و اپلیکیشن Pill Monitor
- برنامه های تناسب اندام: Map My Run، Pocket Yoga و Strava
- فناوری خانه هوشمند: Amazon Echo، Google Nest
- اپلیکیشنهایی که به سلامت مغز کمک میکند: شطرنج، بازی با کلمات و Word Connect
نگاه متفاوت تیم انوشه به سالخوردگی
ما در هتل آپارتمان ویژه سالمندان انوشه، تصور متفاوتی از سالمندی داریم. ما معتقدیم که با درگیر کردن ذهن و بدن عزیزان بازنشسته و سالخورده میتوانیم زندگی طولانیتر، سالمتر و شادتری را برای آنان رقم بزنیم. ما به این موضوع آگاهیم که اگر عزیزان سالمند احساس ارزشمندی و آرامش کنند، زندگی بهتری خواهند داشت. میدانیم که اگر جامعه این گوهران گرانبها را در آغوش بکشد و از آنها تجلیل کند، رضایمندی آنها ز زندگی بیشتر میشود. در مجموعه انوشه تمام تلاش خود را میکنیم به این ارزشها پایبند بمانیم.